Började batteriets historia av en undersökning av grodor?

sep 20, 2011 5. Batterifakta

 

Det finns många som vi kan tacka för dagens batteri. Här kommer en del av dem.

Det äldsta batteriet är Bagdad-batteriet som tillverkades någon gång mellan 250f.v.t och 640 e.v.t

 Luigi Galvani
År 1780. En biolog vars namn var Luigi Galvani som gick på universitet ” University of Bologna”. Det var under en undersökning utav grodor som Luigi av misstag kom åt en mässingskrok med sin skalpell och grodan ryckte till i benet. Det var denna ”krets” av metaller som började utvecklingen på dagens batteri.

Allesandro Voltas
En av den mest entusiastiska beundraren av Galvani var universitetsprofessorn Allessandro Volta. Han försökte att upprepa Luigis experimentet ett antal gånger och använde många olika material för att få fram en stöt.

 År 1800 så utvecklade Voltas stapel och bestod i en ”stapel” av zink- och silverplattor med saltindränkta läskpapper emellan. En tråd som förbinder nedre zink-skivan och en silverplatta längt upp kunde producera gnistor. Ju fler plattor som ingick i stapeln desto kraftigare ”stöt” fick man. I och med detta så kallades denna enhet för volt.

 John Daniell
År 1835 så började experimentet ett försök att förbättra voltas stapel.
Nackdelen med Voltas sammansättning var att den inte kunde ge någon energi under längre tid.
John är mest känd för konstruktionen av galvaniska elementet.Gaston Plantè
År 1859. Plane började experimentet som slutade med ett batteri för lagring av elektrisk energi. Hans första modell bestod i två skivor av bly, separerade med gummilister, rullade in i en spiral och inbäddat i en lösning som innehöll ca 10 % svavelsyra. Efter lite förbättringar så blev detta det första kommersiella laddningsbara batteri.

Georges Leclanché
År 1866.  Detta år beviljades Georges Leclanché det franska patent nr 71.865 som beskrevs som ett anmärkningsvärt framsteg för den primär elektrokemisk cellen. Han uppfann då den s.k. torra cellen och användes mycket i telegrafsystemen från 1868 och framåt.

Grunden till den torra cellen används fortfarande i många produkter men är förbättrad under åren.

Carl Gassner
År 1881. Leclanche cell var ganska tung och benägen att gå sönder. Att kapsla in den patenterades först av J.A Thiebaut 1881 men det var Carl Gassner som ofta kallas för fadern till den första kommersiella ”torr” cellen.

Walmar Jungner
År 1899 så uppfann svensken Jungner Nickelkadmiumbatteriet.

Samuel Ruben
År 1930 En uppfinningsrik vetenskapsman som revolutionerat batteritekniken som tillsammans med Philip Rogers Mallory utvecklade kvicksilver cellen mitt under andra världskriget. Cellen var tålig nog för hårt klimat.

Lämna ett svar