Vill du briljera om dina kunskaper kring Tall Ship Race?

aug 4, 2011 Okategoriserade

 

The Tall Ship Race är världens största internationella havskappsegling samt med ett syfte att föra samman ungdomar i en vänskaplig tävling, oavsett hudfärg, nationalitet och religion.

Efter starten i Waterford på Irland så har de varit i Skottland, Lerwick och Stavanger.

Klockan 12.00 den 5 augusti så öppnar Tall Ship Race här i Halmstad och pågår till den 8 augusti. Den första som skall komma in är ett fartyg som heter Gloria. Hon har inte deltagit i tävlingsetappen mellan Stavanger och Halmstad utan har kommit hit ifrån Köpenhamn men är ett fartyg som det är värt att se.

Glöm inte att ta med kameran inför fredagen då alla stora skepp som väntas in omkring lunchtid beroende på vindförhållande och även inför utseglingen den 8 augusti.
Se även till att era kamerabatterier är laddade och att ni har reservbatteriet med er.
För att ingen skall missa detta evenemang så erbjuder vi just nu 20 % rabatt på våra kamerabatterier.

Fartygen som skall komma in har en sammanlagd längd på nästan tre kilometer. Storleken på fartygen är varierande ifrån moderna segelbåtar på ca 15 meter till stora fullriggare på över 100 meter. Man får gå ombord på de flesta fartyg och vissa har även servering ombord.

Det finns 4 klasser i denna tävling som skeppen indelas i beroende på bland annat längden på fartygens skrov.
Man mäter fartyg på två olika sätt.
LÖA = Längd Över Allt (översatt från LOA = Length Over All)
LVL = Längd vid Vatten Linje (Översatt från LWL = Length at Water Line)
Ett fartyg är en farkost som är avsedd att användas till sjöss.
På papper betecknas fartyg som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter för skepp, och måste vara registrerade i Skeppsregistret. Fartyg som inte uppfyller måtten för ett skepp kallas båt.

Det största fartyget som kommer in är ifrån Ryssland och heter Sedov. Det är byggt 1920 och har en längd på 122,30 och är indelad i klass A.

De 7 stycken svenska fartygen som är med är indelade i klass B. Detta innebär bland annat att det är ett traditionellt segelfartyg med LOA under 40meter.
Astrid Finne 22,68m byggd 1937
Atene 31,40m byggd 1909
Atlantica 33,70m byggd 1981
Constantia 31,45m byggd 1908
Ingo 37,80m byggd 1922
Westvind 18,67m byggd 1913

Fartygen har haft en period mellan september till maj till att anmäla sig.
Det krävs att fartygen följer de säkerhetskrav som Sail Training International (STI) ställer samt att minst 50 % av besättningen är trainees.
För att bli en trainees så behöver man inte vara en erfaren seglare. Det räcker med ett äkta intresse och ett öppet sinne för segling och att man är mellan 15 till 25 år.

Lämna ett svar