Varför finns det så många olika batterier till min kamera?

apr 3, 2012 2. Foto, Tips och Trix

 

Det krävs mycket av batteriet för att förse en digitalkamera med ström.
Man kan använda vanliga alkaliska batterier i en del av digitalkamerorna som finns på marknaden idag.  Det blir dock billigare och mer miljövänligt att använda uppladdningsbara batterier i längden.

De två typer som är vanligast är idag NiMh och Li-ion.

Fördelen med NiMh batterier är att de blir billigare i längden är alkaliska engångsbatterier. De är också miljövänligare då man kan använda de flera gånger.
Nackdelen med uppladdningsbara NiMH-batterier  är att de själv urladdar när de ligger en tid.  De har även en viss minneskapacitet vilket innebär att man bör se till att de är urladdade innan man använder dem på nytt.
Om detta är en stor nackdel för dig beror självklart på hur du använder ditt batteri. Är du en professionell fotograf och laddar ditt batteri varje dag så berörs du inte. Däremot om du som väldigt många andra enbart tar kort på högtider eller när det händer något annat speciellt är detta en nackdel.
Batteriexperten säljer ett batteri som kommer ifrån GP och kallas för Recyko. Detta batteri har en väldigt låg självurladdning och är laddade redan när du köper dem.  Batteriet blir på detta sätt ett väldigt mångsidigt batteri.

Många kameror använder ett batteri som är gjort enbart för den kameran.  De är av Li-ion typ,
har låg vikt, bra prestanda och goda miljöegenskaper. Håller ca 2-3 år eller ca 500 laddningar. Det finns en övervakningskrets som skyddar batteriet mot överladdningar och överhettning.

Digitalkamera
Digitalkamera – Batterier hittar du hos Batteriexperten

Lämna ett svar