Batterimyt del 1

feb 24, 2011 5. Batterifakta

Det finns idag otroligt många olika batterier och batterityper, nästan lika många rekommendationer finns om hur de ska användas och skötas. Denna gång tar jag upp en vanlig rekommendation folk brukar ge..

Batterimyt 1:
”Du ska helst ladda ur mobilbatteriet helt innan du laddar det igen”


Svar: Detta är en kvarleva från batterierna som användes i mobiltelefoner på 90-talet, dessa var av typen Nickelmetall-hybrid (Ni-Mh). Den batteritypen hittar du idag främst bland verktygsbatterier och våra vanliga uppladdningsbara AA-batterier exempelvis. Mobiltelefoner, kameror, datorer mfl. använder sig idag av batteritypen Litium-jon (Li-ion).

Ni-Mh: Det som skiljer dessa två typer åt är den så kallade ”minneseffekten” som Ni-Mh har, vilket betyder att batteriet kommer ihåg effektbehovet från förra laddningen. Detta innebär att batterier med minneseffekt måste vara helt tomma innan laddning. Annars försämras kapaciteten snabbare en normalt.

Li-ion: När vi däremot talar om Li-ion är det uppbyggd på det vis att batteriet inte har ”minneseffekten” vilket är positivt. Eftersom det är en annan uppbyggnad, och Li-ion batterier mår bäst av att alltid ligga över 15% i batterikapacitet. Laddas dessa ur helt kan detta till viss del skada batteriet.

Slutsats: När du använder Mobil, kamera eller datorbatteri så töm det aldrig helt på ström, då mår det bäst! =)

Lämna ett svar