Vilket alkaliskt batteri skall man välja ?

nov 7, 2011 Okategoriserade

Om man pratar om batterier så tänker de flesta på standard AA batteri.  Detta batteri finns i lite olika typer och beroende på celler så är de framställda för att passa olika produkter.
Alkaliskt batteri

AAA-batterier
Ett AAA är AA batteriets mindre syskon. Kallas även R03 eller trippel A. De flesta AAA-batterierna är av alkalisk typ. Då har de en spänning på 1,5V. Det finns även som laddningsbart och är då av NiMH typ.  Ett NiMH AAA uppladdningsbart
batteri har en spänning på 1,2V men kan användas precis som det alkaliska bland annat digitalkameror.

AA-batterier
Det vanligaste batteriet på marknaden. Kan även kallas R06 eller dubbel A.  AA standarden avser den fysiska storleken av batteriet : cylindrisk, höjd 50mm samt diameter på 14,5mm.

Beroende på vilken cell det sitter i batteriet så är de rekommenderade att sitta i olika produkter.

Brunstensbatterier:
Billigast och fungerar bra i produkter som inte kräver hög strömförbrukning som exempelvis radioapparater och luciakronor.

Alkaliska batterier:
Dessa ger mer effekt än brunstensbatterier och arbetar bättre vid lägre temperaturer. Ett batteri som ligger bra i pris och som kan prestera bra.

Litium batterier :
Detta batteri är gjort speciellt till de applikationer som kräver hög strömförbrukning. De är klart mycket bättre än alkaliska batterier men har tyvärr ett betydligt högre pris.

Om man skall ha ett ekonomiskt och miljövänligt batteri så skall man satsa på NiMH batterier. Dessa är i längden ett mycket mer ekonomiskt val eftersom de går att använda gång på gång.
Laddningsbara AA batterier har en nominell spänning på 1.2V men kan användas som ett vanligt alkaliskt AA.

Lämna ett svar