Hur kan jag testa en datorladdare?

jan 14, 2013 8. Skötsel

 

Ibland så händer det konstiga saker med våra datorer och vi kan inte hitta något fel på den.
En anledning kan vara att din datorladdare har gått i sönder. En nätadapter omvandlar växelström (AC) till likström (DC) som sedan datorn kan använda som strömkälla.

Hur kan man då kontroller sin datorladdare att den fungerar som den skall.
De flesta datorladdare har en ledlampa som brukar lysa när den är inkopplad.  Detta är inte 100% eftersom lampan även kan gå i sönder så ibland kan det vara bra att kolla mäta upp så att laddaren ger ifrån sig den spänning som den skall.

Detta är enklare än vad man kan tro. Nedan har jag skrivit upp några enkla steg som man kan följa för att kontrollera upp sin datorladdare.

Det som behövs är en spänningsmätare. Om man inte har detta så säljs detta hos många av våra bygghandlare.

Se till att koppla in laddaren i nätuttaget säkert och ordentligt.

Titta på din laddares baksida och leta reda på vilken spänning den ger ut. Detta står under din laddare och är utmärkt med ”output” ex 19V och även vilken som är plus eller minus på kontakten. Detta är också utmärkt under laddare.

Sätt multimetern så DCV (Direct Current Volt). Se bara till så att du sätter den på ett nummer som är högre än det som står på laddare.

 

Ta plus och minus kabeln ifrån multimetern och sätt på kontaktens plus och minuspol.

Läs av multimetern. Om laddaren fungerar som den skall så den hamna i närheten av det som står på baksidan av din laddare.

Batteriexperten har datorladdare till de flesta olika märken som AcerAppleAsus, Dell, Fujitsu-siemens, HP-Compaq, IBM-Lenovo,   Sony och Toshiba