Vad betyder AC och DC på en datorladdare ?

feb 20, 2013 1. Data

 

AC input: Vilket område som laddaren kan ta emot växelström.

DC Output: Vad laddaren ger ut i likström.

Det är på dessa värden som man kan säga om man kan använda datorn i andra länder där spänningen är olik vår i Sverige.  Det kan även skilja på vilka kontakter som man stoppar in i väggen.

Det skall på alla laddare stå INPUT och OUTPUT information. Detta är väldigt viktigt att hitta och även att förstå sig på.  I Sverige använder vi 230V men i exempelvis USA så använder de 110V.

Vad säger det mig och vad kan jag göra för att kolla upp detta för att min dator inte skall gå i sönder innan jag använder datorladdaren.

Här är några tips:

Veta var du skall leta och vad du letar efter.
På varje AC adapter skall det stå INPUT och OUTPUT på en etikett. Hitta det och lägg det på minnet.

Fråga eller sök

Om du av någon anledning inte hittar någon information om INPUT eller OUTPUT så sök upp någon som vet eller använd någon sökmotor för att få informationen. Här kan du söka på vad din dator heter och vilken laddare som du skall ha till.

Vad gör man om man inte hittar någon som har samma Volt och ström

Man skall alltid sträva efter att hitta en laddare som har samma specifikation som sin gamla men om man hittar en laddare som stämmer med Volt men har ger en högre ström så går denna också att använda.

 

Ex Har du en en laddare som det står 19V och 3,16 Ampere så kommer denna att ge ut 60W. Hittar du då en laddare som det står 19V och 4,74 Ampere så går denna att använda trots att den ger ut 90W. Det som skiljer dessa är att den senaste kommer att vara större i fysisk storlek.

Viktigt är också att kontakterna är av samma mått annars uppstår det glapp och det kan fungera bra i början men kan vid ett senare tillfälle göra så att datorn går i sönder.

Om du använder fel typ av laddare och kopplar in det i nätet så kan detta orsaka väldiga problem. I värsta fall så går din dator i sönder.

Vi på Batteriexperten har väldigt många olika datorladdare och med stor sannolikhet kommer du att finna din laddare hos oss.